Je moet het maar durven: een Android-tablet in de markt zetten die even duur is als de nieuwste iPad. Sony doet het en komt er nog mee weg ook.

Lees de gehele review en bekijk foto's op NUtech.nl

De Xperia Tablet Z is zeer dun en strak, met scherpe hoeken. Met 6,9 millimeter is de tablet het dunste model ooit.

Door de slanke vorm valt het bijna niet op dat je te maken hebt met een tablet van 10,1 inch. Het gewicht van 495 gram is bovendien vederlicht in vergelijking met concurrenten als de nieuwste iPad (652 gram) en Samsung Galaxy Note 10.1(600 gram).

De tablet ligt lekker in de hand, mede door de achterkant van ruw plastic. Wel valt op dat de tablet makkelijk buigbaar is. 

Waterdicht

Uniek aan de Xperia-tablet is dat deze waterdicht is. Je kunt er dus mee in bad, zonder je zorgen te hoeven maken als je hem laat glippen. Ook kun je de tablet zonder zorgen meenemen naar het strand, want hij is ook stofdicht en zand is dus geen probleem.

De waterdichtheid is een leuke toevoeging, maar het nadeel is dat alle ingangen, zoals die voor de koptelefoon en micro-usb-oplader, achter klepjes zitten verstopt. Deze zijn nogal friemelig en voelen niet erg stevig aan.

Scherm

Het scherm van de Xperia Tablet Z is prima. Het TFT-display is zeer helder en produceert bovendien bijzonder mooie kleuren. De tablet maakt gebruik van Sonys Mobile Bravia Engine 2, die eerder al in verschillende Sony-smartphones zorgde voor mooie beelden.

Met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels haalt de Xperia Tablet Z een pixeldichtheid van 224 beeldpuntjes per inch. Dat is een stukje minder dan de iPad met retina-scherm of de Nexus 10, maar niet zo laag dat het storend wordt bij het lezen van langere teksten. 

De 8 megapixel-camera aan de achterkant van de Xperia Tablet Z zit in de rechterbovenhoek en maakt zoals de meeste tablets geen al te beste foto's. De gemiddelde 8 megapixel-camera in een smartphone zal betere resultaten opleveren. Foto's die met de Tablet Z worden gemaakt zijn op detailniveau vrij korrelig. De kleuren zijn bij voldoende licht echter wel vrij accuraat. Bij slecht licht is de kwaliteit, zoals bij bijna alle tablets, niet goed.

Software

De Xperia Tablet Z maakt gebruik van een speciale Sony-versie van Android. Die toont in de menubalk altijd een knop waarmee een afstandsbediening kan worden opgeroepen. Zo kun je tv's en settopboxen van verschillende merken besturen.

Hiermee speelt Sony handig in op de populaire 'second screen'-functies van tablets. Veel mensen hebben tijdens het tv kijken toch al een tablet op schoot. Door het integreren van een afstandsbediening wordt dit nog aantrekkelijker. 

Prestaties

Ondanks het geringe gewicht zijn de prestaties van de Xperia Tablet Z prima. Apps starten snel op en animaties van het besturingssysteem zijn over het algemeen vloeiend. Ook het spelen van zwaardere games verliep zonder problemen.

Wel valt de snelheid van het webbrowsen soms tegen. Het laden van pagina's is soms aan de trage kant en ook interactieve elementen kunnen voor problemen zorgen. 

Ook valt op dat er nog een aantal bugs zitten in de software van Sony. Zo haperen video's bij het draaien van het scherm. Het geluid wordt dan ongeveer een seconde lang onderbroken en er komt een bericht 'video laden' in beeld. Dat is slordig.

Batterijduur

Een dunne tablet kan geen hele grote batterij aan boord hebben. Deze is dan ook een stuk kleiner dan die van concurrenten als de nieuwe iPad en de Nexus 10.

Desalniettemin valt de batterijduur niet tegen. Bij normaal gebruik kun je rekenen op een accuduur van een uur of 7 à 8, zeker als het scherm niet op zijn helderst staat.

Conclusie

Met de Xperia Tablet Z heeft Sony een prachtige Android-tablet gemaakt. Omdat het toestel zo dun en licht is, is deze veel geschikter om even snel in je tas te stoppen dan andere 10 inch-tablets.

De minpunten van de Xperia Z zijn allemaal slechts kleine problemen. De camera valt wel tegen, maar die is bij tablets een stuk minder belangrijk dan bij smartphones. Vast staat dat Sony een van de beste Android-tablets tot nu toe heeft gemaakt.

Wel rest de vraag of het de moeite waard is om minstens 499 euro neer te leggen voor deze tablet, hoe mooi hij ook is. Tabletapps voor Android blijven schaarser dan apps voor de iPad. Wie een Nexus 7 of ander goedkoop Android-toestel koopt kan dit op de koop toe nemen, maar je kunt je afvragen hoeveel zin het heeft om in deze prijsklasse een Android-tablet te kopen. Voor fans van het besturingssysteem is de Xperia Tablet Z in ieder geval een prima keuze.

Lees de hele review van de Xperia Tablet Z, bekijk beeld en de volledige specificaties op NUtech.nl