Dat Fifa 14 een betere gameplay zou krijgen en realistischer wordt, wisten we al na een eerste preview. Nu kon NUtech.nl ook echt met de nieuwe game aan de slag. Onze eerste indruk.

Lees de volledige versie van deze reviews en bekijk screenshots

Met snelheid en korte passjes kun je in Fifa 13 nog vrij makkelijk de grote, bonkige spelers ontwijken. In Fifa 14 is dat vrij rigoureus aangepakt door snelheid en fysieke kracht veel beter op elkaar af te stemmen. Sprinten wordt meer een wapen dat gedoseerd gebruikt moet worden, en het afschermen van de bal is een essentieel onderdeel geworden van het spelbeeld.

Dat heeft een fundamentele uitwerking op de gameplay. De game voelt over het algemeen wat zwaarder en trager aan dan zijn voorganger, terwijl de eerste sprint een exploderende snelheid kent. Dit laatste wordt gelijk gecompenseerd door de balcontrole. Tijdens een sprint is het een stuk lastiger de bal bij je te houden dan in het vorige deel

Fifa 14 heeft zijn nieuwe balans en frisse gevoel voornamelijk te danken aan precision movement. Dat houdt in dat bewegingen niet alleen realistischer ogen, maar ook realistischer functioneren. Het lichaamsgewicht van spelers is goed terug te zien in hun houding, waardoor het minder lijkt alsof spelers over een ijsbaan glijden.

Een snelle draai na een sprint vereist bijvoorbeeld altijd een kanteling van het lichaamsgewicht. Dit veroorzaakt een logische vertraging, met alle gevolgen van dien. De fysieke gevechten om de bal zorgen er bovendien voor dat wedstrijden beleefd worden als een echte strijd.

Emotie

Waar Fifa naar streeft is een grotere nadruk op de opbouw van een aanval met een krachtigere climax. Spelers moeten vechten voor een goal en vervolgens de emotionele impact van die goal ervaren. Pure shot moet hier tevens aan bijdragen. Spelers hebben nu realistischere schietanimaties, de lichaamsbeweging bepaalt de kracht van het schot en de bal valt en draait op een bevredigendere manier.

Het realisme spat van de animaties, de schoten en de actie af, waardoor Fifa 14 het echte voetbalgevoel over weet te brengen. De game is dus een stapje dichter bij de werkelijkheid gekomen. De nieuwe balans tussen bewegingen, snelheid en fysieke kracht weerspiegelen het hedendaagse voetbal. 

Lees de volledige versie van deze reviews en bekijk screenshots