Onderzoekers zijn erin geslaagd een helikopter met 'gedachten' te besturen en zo door een hindernisbaan te laten vliegen.

Het onderzoek is uitgevoerd door de universiteit van Minnesota en toont volgens de onderzoekers de potentie van besturing met hersenactiviteit aan.

Voor het besturen van de helikopter is een kap nodig die op het hoofd wordt geplaatst. Met 64 elektroden wordt vervolgens de hersenactiviteit gemeten. Software leert van de gebruiker een aantal vaste patronen die worden gekoppeld aan een besturing, zo wordt getoond in een video.

In dit geval was het denken aan of focussen op het dichtknijpen van de rechterhand een handeling waardoor de helikopter naar rechts gaat. Denken aan het dichtknijpen van de linkerhand stuurt dan juist naar rechts. Beiden handen dichtknijpen zorgt ervoor dat de helikopter omhoog gaat.

De kap meet dus de hersenactiviteit, maar is beperkt tot simpele handelingen en vaste opdrachten. Wanneer een dergelijk systeem in de hersenen zou worden ingebracht, kan de besturing veel nauwkeuriger worden. De onderzoekers stellen dat dergelijke technieken ook uitkomsten kunnen bieden voor mensen die verlamd zijn.

Vijf proefpersonen werden in het geval van de helikopter gevraagd het apparaat door een hindernisbaan te vliegen. Volgens de onderzoekers waren de personen in 90 procent van de gevallen succesvol.