Microsoft gaat nieuwe Windows RT-apparaten uitrusten met e-mailprogramma Outlook en 'kleine' tablets met Windows 8 worden standaard gratis uitgerust met Word, Excel, Powerpoint en Onenote.

Dat laat het bedrijf weten tijdens de beurs Computex.

Na de zomer zal Microsoft Windows 8.1 uitrollen, een update van het huidige Windows 8. Na de update zullen Windows RT-apparaten beschikken over Outlook. Dat is nu niet het geval en er is veel kritiek op de e-mail-app in Windows RT.

Windows 8 en Windows RT zijn twee verschillende systemen. Windows 8 is de volledige Windows-versie die alle programma's kan draaien die in eerdere versies van Windows beschikbaar zijn. Windows RT is de tabletversie waarbij alleen apps uit de Windows Store geïnstalleerd kunnen worden. Programma's die daar niet in staan, zijn niet te gebruiken.

Microsoft maakte tijdens de presentatie ook bekend dat toekomstige Windows 8-tablets van 7 en 8 inch, die dus de volledige versie van het besturingssysteem hebben, gratis toegang krijgen tot Office. Het gaat om de software Word, Excel, Powerpoint en Onenote. Outlook hoort er niet bij. Microsoft maakte eerder al bekend de prijs van Windows RT te verlagen om de verkoop kleinere tablets te stimuleren.

Lees wat er in Windows 8.1 verandert en bekijk screenshots

Lees onze review van de Surface Pro, de eigen Windows 8-tablet van Microsoft