Sony maakt een ultrabook die naar eigen zeggen de lichtste ooit is.

Met een gewicht van 1060 gram is de Vaio Pro volgens Sony de lichtste ultrabook van 13 inch met een touchscreen ooit. Het bedrijf brengt ook een variant van 11 inch uit, die 870 gram weegt.

Beide modellen hebben een full hd-scherm en kunnen worden geleverd met verschillende processoren uit de nieuwe Haswell-reeks van Intel. De 11 inch-versie heeft maximaal 4 GB RAM-geheugen, terwijl de variant van 13 inch maximaal 8 GB aan boord heeft. 

De kleine versie heeft een SSD van maximaal 256 GB, terwijl de grotere variant kan worden geleverd met een SSD van 512 GB. De 13 inch-variant komt eind juni naar Nederland voor 1200 euro (Intel i5) of 1400 euro (Intel i7).

Vaio Duo

Naast de Vaio Pro lanceerde Sony ook de Vaio Duo. Dit is een hybride laptop, waarvan het scherm van het toetsenbord kan worden geschoven om te gebruiken als tablet. Dit gebeurt op een manier die Sony 'Surfslider' noemt en die nog niet eerder is vertoond.

De Duo heeft een scherm van 13,3 inch met een full hd-resolutie en kan evenals de Vaio Pro worden geleverd met verschillende Haswell-processors. Ook kan de hybride worden voorzien van maximaal 8 GB RAM en een SSD van 512 GB. 

Bovendien is er een camera van 8 megapixel aan de achterkant om in tabletmodus foto's te maken. Er is ook een versie die gebruik kan maken van 3G en 4G-netwerken. Bovendien wordt er een stylus meegeleverd voor het maken van aantekeningen.

Uniek voor een Windows 8-apparaat is dat er een standbymodus is die nog steeds verbinding maakt met internet om e-mail binnen te halen. Ook de Vaio Duo is eind juni verkrijgbaar, voor 1600 euro.

Bekijk foto's van de nieuwe laptops op NUtech.nl