Ondanks de aanstaande lancering van de Xbox One en Playstation 4, zal de markt voor consolegames de komende twee jaar slechts langzaam groeien.

Dat voorspellen onderzoekers van PwC, meldt de Wall Street Journal woensdag.

Dit jaar wordt een groei van 4,2 procent naar bijna 26 miljard dollar wereldwijd verwacht. Een jaar later voorspellen de analisten een stijging van 6,4 procent.

In 2007, toen de drie grote consolemakers hun nieuwe apparaten uitbrachten, groeide de markt maar liefst 28 procent. Van zo'n opleving zal nu echter geen sprake zijn, meent PwC.

Krimp

Toch is de voorspelling goed nieuws voor de makers van consolegames, die de verkopen in het afgelopen jaar hebben zien dalen. In 2012 was er volgens PwC sprake van een krimp van 10 procent in de consolegamesmarkt.

De marktonderzoekers zien vooral een toekomst voor consolegames die via het internet worden verkocht. In 2014 zal dat goed zijn voor 5,86 miljard dollar, ongeveer een vijfde van de totale verkopen.

De verkoop van pc-games blijft naar verwachting stabiel rond de 7,1 miljard dollar. De meerderheid daarvan wordt al via internet verkocht. Fysieke verkopen zijn dit jaar nog maar goed voor 2 miljard dollar.

Mobiel

Mobiele games blijven explosief groeien. In 2008, het jaar dat de App Store voor de iPhone werd gelanceerd, besteedden consumenten wereldwijd 5 miljard dollar aan mobiele games voor systemen als de Nintendo DS en PSP. 

De verkoop van games via appstores stuwt dit bedrag dit jaar omhoog tot bijna 10 miljard dollar. In 2017 zullen mobiele games goed zijn voor 14,4 miljard dollar, verwacht PwC. Daarmee blijft de gamesindustrie in zijn geheel sterker groeien dan andere vormen van entertainment, zoals films of muziek.