Wetenschappers hebben een manier gevonden om bewegingen te herkennen door enkel een wifi-signaal te gebruiken.

De onderzoekers van de Universiteit van Washington gebruikten een aangepaste wifi-router om mensen hun elektronica te laten besturen door middel van bewegingen.

Ze bouwden een ontvanger die subtiele veranderingen in de frequentie van het wifi-signaal kan detecteren. Bewegingen veroorzaken een Doppler-effect dat wordt opgepikt door de ontvanger.

Een algoritme kan deze kleine veranderingen analyseren en omzetten in commando's. Er worden negen verschillende bewegingen herkend, van duwen tot slaan of een 'bowlbeweging' maken. De technologie WiSee kon in een test met 900 bewegingen 94 procent juist identificeren.

Muren

Omdat wifi-signalen ook door muren gaan, werken de bewegingen ook als de ontvanger in een andere kamer staat. De router gebruikt meerdere antennes, die elk een andere persoon 'volgen'. Zo kunnen maximaal vijf mensen tegelijk hun bewegingen laten herkennen.

Om te zorgen dat niet alle bewegingen worden geïnterpreteerd als opdrachten aan de ontvanger, moet eerst een soort 'wachtwoord' worden gebruikt door een bepaald gebaar te herhalen. Dat moet ook voorkomen dat hackers gebruikmaken van het apparaat.

De technologie is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met een Xbox Kinect, maar een stuk goedkoper omdat alleen een bestaande router hoeft te worden gemodificeerd.

Bekijk een video van de WiSee-technologie op NUtech.nl