Een gezamenlijke manier van het classificeren van patenten moet patentaanvragen wereldwijd makkelijker maken. China voegt zich vandaag bij de standaard die de VS en EU al aanhielden.

Volgens PCWorld tekende het Chinese patentbureau SIPO vandaag een overeenkomst zich aan het CPC (Cooperative Patent Classification) te gaan houden.

Het CPC is een meer gedetailleerde versie van de International Patent Classification dat sinds 1971 in meer dan honderd landen geldt.

Standaard

Het Chinese patentbureau gaat door het tekenen van de overeenkomst op gebied van patenten dezelfde classificaties gebruiken die de VS en EU al sinds januari van dit jaar aanhouden.

Met de toetreding van China staan drie van de vijf grootste patentbureau's ter wereld achter de standaardclassificatie. Japan en Zuid-Korea hebben de overeenkomst nog niet getekend.

Mochten die landen dat wel doen, zou 70 tot 80 procent van alle patentaanvragen ter wereld op dezelfde manier behandeld worden.

Sneller patent

Het nieuwe systeem moet het makkelijker maken patenten aan te vragen. Geïnteresseerden zouden sneller kunnen zien welke intellectuele eigendommen bij een bepaalde technologie horen.

Nu moet zo'n aanvraag nog langs tientallen patentbureaus die allerhande verschillende classificaties aanhouden.

Het nieuwe systeem zou met 250.000 subklassen het meest omvangrijke classificatiesysteem ter wereld zijn.

Lees alles over de wereldwijde patentoorlog in ons dossier