Betalen door een smartphone met NFC-technologie tegen een speciale lezer te houden is nog geen succes. Slechts 2 procent van de betalingen in 2013 zal via NFC worden gedaan.

Dat voorspelt marktonderzoeker Gartner in een rapport dat het dinsdag uitgaf.

De impopulariteit van betalen middels NFC heeft deels te maken met een gebrek aan betaalpunten. Minder winkeliers dan verwacht installeerden in 2012 een lezer voor contactloos betalen.

Google Wallet

Ook diensten die betalen middels NFC mogelijk maken, zoals Google Wallet en Isis, slaan vooralsnog niet echt aan.

De transactiewaarde van betalingen middels NFC is met ruim 40% naar beneden bijgesteld ten opzichte van de prognose die Gartner eerder maakte. In 2017 gaat 5 procent van de mobiele betalingen via NFC, voorspelt de marktonderzoeker.

Mobiel betalen

Mobiel betalen als geheel is wel succesvol. Gartner voorspelt dat het aantal mobiele betalingen dit jaar met een totaal van 180 miljard euro 44 procent groter is dan in 2012.

Ook het aantal mensen dat mobiel betaalt groeit dit jaar van 200 miljoen in 2012 naar 245 miljoen in dit jaar. De marktonderzoeker verwacht dat mobiel betalen een jaarlijkse groei van 35 procent zal doormaken.

In 2017 zou het aantal gebruikers boven de 450 miljoen liggen, mobiele betalingen zouden dan goed zijn voor 550 miljard euro per jaar. Dat vooruitzicht is al naar beneden bijgesteld door mindere groei in met name Noord-Amerika en Afrika.