Consumenten moeten het internet krijgen waar ze voor betalen. Diensten mogen niet geblokkeerd worden en connecties moeten de beloofde snelheid halen. 

Daarnaast moet het gemakkelijker worden van abonnement te wisselen. Dat zei eurocommissaris Neelie Kroes dinsdagochtend in een toespraak in het Europees Parlement. Kroes strijdt voor netneutraliteit.

"We verdienen allemaal een duidelijke belofte wanneer we een contract tekenen, zonder addertjes onder het gras", zei Kroes. Volgens haar zou een derde van de vaste verbindingen en twintig procent van de mobiele verbindingen niet de beloofde snelheid halen.

Voor consumenten wil Kroes duidelijkheid en openheid. Voor bedrijven moet deze Europese markt meer vrijheid bieden om op die manier de concurrentie met telecombedrijven in de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea aan te kunnen. Door een Europese markt in plaats van een nationale markt aan te bieden, kunnen bedrijven betere diensten leveren. Zo zou het uitrollen van sneller mobiel internet gemakkelijker moeten zijn.

Kroes wil haar voorstel voor netneutraliteit volgend jaar april voorleggen ter beoordeling in het Europees Parlement.