President Obama wil het moeilijker maken om frivole patentzaken aan te spannen.

Met verschillende maatregelen wil hij het moeilijker maken voor 'patenttrollen', bedrijven die enkel bestaan om patenten te verdedigen, om misbruik te maken van hun positie. Dat meldt de Wall Street Journal dinsdag.

Veel patenttrollen hebben grote portfolio's met patenten van andere bedrijven. Zij gebruiken deze patenten niet om zelf producten te maken, maar alleen om anderen die inbreuk maken aan te klagen.

De firma's in kwestie zeggen dat dit een eerlijke markt stimuleert en dat zij enkel gebruikmaken van hun wettelijk recht.

Eigenaar

Het Witte Huis wil echter dat het Amerikaanse patentbureau regels opstelt die het verplicht maken om te vermelden wie de eigenaar van een patent is. Nu kunnen patenttrollen soms patenten verdedigen van wie de eigenaar onbekend is.

Verder zal de president het Amerikaanse congres vragen om een wet op te stellen die boetes mogelijk maakt voor bedrijven die misbruik maken van het systeem met frivole aanklachten.

Ook zou Obama het patentbureau beter willen trainen om te vage patentaanvragen af te wijzen.

In totaal zou Obama vijf 'executive actions' doorvoeren, maatregelen waarbij het Congres niet betrokken hoeft te zijn. Daarnaast zal hij zeven wetswijzigingen voorstellen aan het Congres. Dinsdag verschijnt een rapport van het Witte Huis over patentfirma's.

Google

Technologiebedrijven voeren al langer een strijd tegen patenttrollen. In april schreven Google en Blackberry nog een gezamenlijke brief aan markttoezichthouder FTC waarin de bedrijven aanspoorden tot actie tegen patenttrollen. 

Ze verwezen daarbij naar een onderzoek van Boston University waaruit blijkt dat patenttrollen de Amerikaanse economie jaarlijks zo'n 30 miljard dollar kosten.

Lees alles over de wereldwijde patentoorlog in ons dossier