De prijsafspraken tussen Apple en diverse uitgevers van e-books hebben consumenten wereldwijd 'honderden miljoenen dollars' gekost.

Dat beweert Lawrence Buterman, advocaat van de Amerikaanse overheid, tijdens de eerste dag van een rechtszaak rond de prijsafspraken.

Apple maakte in 2010, na de lancering van de iPad, met vijf uitgevers afspraken over de prijs van e-books. Daardoor zouden de prijzen kunstmatig hoog gehouden zijn en volgens Buterman gingen ook de prijzen van concurrenten van Apple door de afspraken omhoog.

Volgens de advocaat zijn de gestegen prijzen van e-books het direct gevolg van het handelen van Apple. Het bedrijf noemt de aanklacht tijdens de eerste zittingsdag 'bizar'. Advocaat Orin Snyder stelt dat Apple alleen in het eigen belang gehandeld heeft en niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de keuzes van andere bedrijven.

Apple ontkent overigens niet afspraken te hebben gemaakt over prijzen, maar ziet niet hoe dat voor een probleem zorgt.

De rechtszaak gaat nog zeker drie weken duren. De vijf uitgevers en Apple hebben inmiddels al wel beloofd af te zien van de prijsafspraken. De komende twee jaar zullen er geen restricties op gelegd worden aan retailers wat betreft de verkoopprijs van e-books. 

Lees al het nieuws over Apple