Een Amerikaans onderzoeksteam heeft een speciale lader ontwikkeld waarmee iPhones, iPads en iPods touch binnen een minuut te hacken zijn.

Onderzoekers van het Technologisch Instituut van Georgia ontwikkelden een speciale lader op basis van een kleine Linux-pc. Door een Apple-apparaat met iOS-besturingssysteem op de lader aan te sluiten, zeggen de onderzoekers zo'n toestel binnen een minuut te kunnen hacken.

De hack maakt het mogelijk om software buiten Apple's AppStore om op iOS-toestellen te zetten, zonder dat daarvoor een jailbreak nodig is. Deze software kan op de toestellen worden verborgen, zodat ze niet in de applicatielijst verschijnen. Of het ook mogelijk is om malware te installeren, is nog niet duidelijk.

Risico

Volgens de Amerikaanse onderzoekers vormt hun vondst een risico voor alle iOS-gebruikers, omdat er geen handelingen van de gebruiker zelf nodig zijn om de hack uit te voeren. De hack zou werken met alle Apple-apparaten van de huidige generatie die over de meest recente versie van iOS beschikken. 

De aangepaste lader die ze ontwikkelden is nog aan de grote kant en daardoor niet echt onopvallend, maar de Amerikanen stellen dat kwaadwillenden met meer geld en tijd een lader zouden kunnen ontwikkelen die meer op een doorsnee iPad- of iPhone-lader lijkt.

Demonstratie

De nieuwe hackmethode en de daarvoor ontwikkelde lader worden in juli gedemonstreerd tijdens een veiligheidsconferentie in de Verenigde Staten. De onderzoekers zullen daar toelichten hoe Apple's iOS-beveiliging kan worden omzeild via usb-apparatuur en wat Apple kan doen om zich tegen dergelijke hacks te wapenen.

Lees alles over Apple in ons dossier