Windows Phone blijft fors aan populariteit winnen. Zowel in Europa als de VS groeit het marktaandeel gestaag door. iOS moet in Europa marktaandeel inleveren.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Kantar.

De gegevens hebben betrekking op de maanden februari, maart en april. In de Verenigde Staten heeft Windows Phone van Microsoft inmiddels een marktaandeel van 5,6 procent. Een jaar geleden was dat nog 3,8 procent. Daarmee heeft Windows Phone Blackberry ingehaald als nummer drie achter Android en iOS.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Kantar World Panel. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Microsoft wist Blackberry en Symbian in Europa al eerder te verslaan, maar Windows Phone groeit ook de afgelopen maanden nog door. In de vijf grootste Europese markten (Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Spanje) staat Windows Phone op 6,7 procent marktaandeel. Dat is een groei van maar liefst 3 procentpunt. Het aandeel van iOS daalde in dezelfde periode van 20,2 naar 18,4 procent.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Kantar World Panel. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Opvallend is dat in Italië Windows Phone zelfs op 10,5 procent staat en iOS daar flink gekrompen is van 22,2 naar 16,6 procent. Ook in Groot-Brittannië blijkt Windows Phone met 8,4 procent marktaandeel populair. Het besturingssysteem krijgt waarschijnlijk volgend jaar een grote update.

De groei betekent waarschijnlijk dat het goed gaat met de Lumia-toestellen van Nokia, de belangrijkste partner van Microsoft. Lees onze review van de betaalbare Lumia 520 en 720.