De Verenigde Staten en China hebben afgesproken om regelmatig te overleggen over internetveiligheid en bedrijfsspionage. Het eerste topoverleg vindt in juli plaats.

Dat meldt de New York Times. 

De landen willen regelmatig overleggen om gedragsstandaarden te bepalen voor internetveiligheid en bedrijfsspionage. In juli moet de eerste bijeenkomst plaatsvinden.

De gesprekken zullen eerst worden uitgevoerd als onderdeel van de 'Strategische en Economische Dialoog', een jaarlijkse ontmoeting tussen Chinese en Amerikaanse topfunctionarissen over tal van onderwerpen. Maar voor cybercrime wordt er een nieuwe werkgroep opgericht die vaker bijeen zal komen, schrijft de New York Times. 

Dagelijkse inbraken

Amerikaanse instanties en bedrijven zouden dagelijks te maken hebben met computerinbraken door Chinese hackers. Volgens het hoofd van het Amerikaanse Cybercommando en directeur van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, Keith B. Alexander, hebben deze aanvallen geleid tot "de grootste overdracht van rijkdom in de geschiedenis".

Chinese hackers zouden diverse geheimen hebben gestolen van Amerikaanse bedrijven en instellingen, zoals onderhandelingsstrategieën voor de volgende generatie gevechtsvliegtuigen en beheersystemen voor gaspijplijnen.

Slachtoffer

De Chinese regering houdt echter vol dat het land een slachtoffer is van cybercrime. Het land zal de VS vermoedelijk aanspreken op het gebruik van cyberwapens.

Hoewel er geen bewijs is dat Amerika cyberwapens heeft ingezet tegen Chinese doelen, verwijzen Chinese media dikwijls naar de cyberaanvallen op Irans nucleaire programma door de VS en Israël, om aan te tonen dat ook de Amerikanen het internet voor strategische doeleinden gebruiken. 

Amerikaanse functionarissen stellen dat ze niet verwachten dat de overleggen direct zullen leiden tot minder cyberaanvallen vanuit China. Volgens een functionaris wordt het echter hoog tijd om 'normen en regels af te spreken', aldus de New York Times.

Lees alles over cybercrime in ons dossier