Het lijkt niet lang meer te zullen duren voordat Google Chrome het Internet Explorer van Microsoft verslaat als populairste browser onder Nederlandse computergebruikers.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau StatCounter. 

Internet Explorer zag zijn aandeel op de Nederlandse browsermarkt in mei verder teruglopen (1,4 procentpunt), terwijl Chrome er weer bijna een procentpunt bij sprokkelde. Microsofts browser had eind mei nog maar een nipte voorsprong op Chrome: 33,5 procent tegen 33 procent. 

Als de trend van het afgelopen jaar zich doorzet, zal Internet Explorer in juni door Chrome worden ingehaald als populairste browser onder Nederlandse computergebruikers. Internet Explorer levert al een jaar lang haast iedere maand marktaandeel in, terwijl Chrome juist een vrij constante, stijgende lijn vertoont.

Safari

Waar Chrome naar verwachting in de komende maand Internet Explorer lijkt te zullen passeren, heeft Apple's Safari dat eind april al gedaan met Firefox.

Safari, de derde browser in Nederland, zag zijn voorsprong op Mozilla's browser in de afgelopen maand iets uitlopen tot een derde procentpunt. 15,5 procent van de Nederlandse internetters gebruikte eind mei Safari, terwijl Firefox' aandeel terugliep naar 15,2 procent.  

Verschillen

Het browsergebruik in Nederland verschilt daarmee aanzienlijk van het wereldgemiddelde. Werldwijd gezien is Chrome al ruim een jaar lang marktleider onder browsers, met inmiddels een voorsprong van bijna 14 procentpunt op Internet Explorer, dat steeds meer aan populariteit inboet. 

Ook wordt Safari wereldwijd een stuk minder gebruikt dan in Nederland het geval is: Firefox heeft met zijn wereldwijde aandeel van bijna 20 procent zo'n 12 procentpunt voorsprong op de browser van Apple.