Microsoft ziet de Surface RT en Surface Pro als de eersten in een lange reeks hardware van het bedrijf.

Dat vertelt Ralf Groene, ontwerper van de Surface-tablets, in een gesprek met onder meer NUtech.nl. 

"Ik denk dat onze visie de komende tien jaar zal blijven bestaan. De eerste generatie Surface-producten is een introductie van die visie. In de komende tien jaar zal Microsoft als bedrijf die visie verder uitrollen met apparaten en diensten."

Microsoft introduceerde de Surface RT, een apparaat met de speciale tabletversie van Windows 8, tegelijk met de lancering van het nieuwe besturingssysteem. De Surface Pro, een versie met betere specificaties en de volledige versie van Windows 8, volgde later. Inmiddels zijn beide tablets in Nederland verkrijgbaar.

Samenwerking

Groene, van oorsprong een Duitser, vertelt dat zijn ontwerpteam en het softwareteam van Microsoft nauw samenwerkten bij het maken van de Surface en Windows 8. De software gold als inspiratie voor het ontwerp van de hardware.

Een overstap van hardwaremaker naar softwaredesigner, zoals Apples Jonathan Ive onlangs maakte, vindt Groene dan ook onnodig. "We werken met dezelfde set principes. We zien elkaar veel en werken veel samen."

Toetsenbord

Al vroeg in het ontwerpproces van de Surface - enkele jaren geleden - ontstond het idee om deze te voorzien van een toetsenbord, zodat het mogelijk zou zijn om productief te blijven met de tablet. Met name de RT-versie moest echter wel licht blijven.

"Als je een groot toetsenbord eraan vast maakt dan biedt dat misschien een geweldige typervaring, maar meestal is het gewoon een groot stuk baggage dat je moet meeslepen", aldus Groene. Daarom koos Microsoft voor lichte, afneembare toetsenborden.

Het bedrijf probeerde een balans te vinden tussen gewicht, prestaties en accuduur. De batterijduur van de Surface Pro, een uur of 4 à 5, is volgens Groene dan ook niet tekort. "Het voordeel dat ik overal kan werken is belangrijker dan het feit dat ik hem iets vaker moet opladen dan mijn Surface RT." 

Kwaliteit

Bij het uiteindelijke ontwerp van de tablets stond kwaliteit voorop, vertelt Groene. Er werd niet bezuinigd op onderdelen en voor de behuizing werd zelfs een nieuwe methode ontwikkeld om deze geheel van spuitgegoten magnesium te maken. 

"In plaats van te proberen een McDonalds-versie te maken, heel schreeuwerig en opzichtig, probeerden we juist stil en kwalitatief te zijn", zegt Groene. Daarmee kreeg de tablet ook een relatief hoog prijskaartje van minstens 486 euro voor de Surface RT en 886 euro voor de Surface Pro (exclusief toetsenbord).

Specificaties Surface RT Surface Pro
Besturingssysteem Windows RT Windows 8
Schermgrootte 10,6 inch 10,6 inch
Resolutie 1366 x 768 (148 ppi) 1920 x 1080 (208 ppi)
Processor Quad-core ARM Cortex A9 (1,3 GHz) Dual-core Intel i5 (1,7 GHz)
RAM-geheugen 2 GB 4 GB
Opslagruimte 32 GB 64 GB
MicroSD-kaart Ja Ja
Camera's 1 megapixel (voor- en achterkant) 1 megapixel (voor- en achterkant)
Afmetingen 275 x 172 x 9 mm 275 x 173 x 13 mm
Gewicht 680 gram 907 gram

Verbetering

In de toekomst ziet Groene vooral ruimte voor verbetering op het gebied van batterijen. "Je zal zien dat batterijtechnologie verbetert, net als de zuinigheid van processors."

"Dus misschien hebben we op een gegeven moment een superdunne Surface, misschien over tien jaar zelfs een uitrekbaar model, die superefficiënt en krachtig is. Ik kan niet wachten tot ik met dat soort technologie aan de slag kan om producten te maken."

Lees onze review van de Surface RT: Tussen wal en schip

Lees onze review van de Surface Pro: Uitstekende laptop voor op reis