Door een nieuw ontwikkeld rubberachtig materiaal te gebruiken kunnen flexibele voorwerpen met een 3D-printer worden gemaakt.

Het Nederlandse Shapeways heeft het flexibele materiaal ontwikkeld en noemt het 'Elasto Plastic'. De meeste 3D-printers gebruiken nu nog hard plastic zoals bijvoorbeeld abs.

Het experimentele Elasto Plastic kan gebogen en ingedrukt worden. Rekken kan niet; dan gaat het plastic stuk. Daarmee lijkt het materiaal wat meer op een spons dan op rubber. Elasto Plastic is bovendien absorberend.

Alleen leden

Shapeways is echter nog niet helemaal tevreden over de afwerking van het materiaal. Dat zou nu nog wat ruw aanvoelen, onder andere een gevolg van de gelaagde manier waarop een 3d-printer print. Ook zou het eindresultaat nog wat dikker uitvallen dan de bedoeling is.

Het materiaal is dan ook alleen nog te gebruiken door zogenoemde 'Makers'. Dat zijn speciale leden van Shapeways die na een uitnodiging hun eigen 3D-ontwerp door het bedrijf ook in experimentele materialen kunnen laten uitprinten.

Bekijk een video van Elasto Plastic op NUtech

Lees meer over 3D-printen