De privémailbox van de Belgische premier Elio Di Rupo is gekraakt. Onbekende aanvallers braken in op zijn account en maakten honderden e-mails van de premier buit, die ze vervolgens naar een Belgische krant stuurden.

Dat meldt de Belgische krant De Morgen vrijdag. 

De krant ontving een anoniem poststuk met een cd-rom waarop honderden verouderde e-mails van Di Rupo waren gebrand. De elektronische post dateert uit de jaren 2004 tot en met 2008, toen de huidige Belgische premier nog leider was van de Parti Socialiste.

De Morgen laat weten dat het voornamelijk om privé-e-mails gaat, maar dat er ook berichten tussen zitten met een politiek karakter. De Belgische krant heeft de inhoud van de berichten niet geopenbaard.

'Zeker strafbaar'

In een reactie tegenover de Belgische krant laat Di Rupo weten geen idee te hebben wie er achter de hack zit. Volgens de premier is de inbraak op zijn privémailbox 'zeker strafbaar', al laat hij in het midden of hij een aanklacht in zal dienen. 

Naast de mailbox van Di Rupo zouden er ook zes andere accounts van kennissen en collega's van de Belgische premier zijn gehackt. Zo is er volgens De Morgen ook ingebroken op een algemene mailbox van Di Rupo's partij en de professionele e-mail van een kennis van de premier bij de NBB, de centrale bank van België.

Lees alles over hacken en cybercrime in ons dossier