Een bionische prothese ontwikkeld door het Amerikaanse DARPA is door geamputeerden niet alleen heel precies te besturen, maar laat hen ook weer voelen.

Bekijk dit artikel met video's op NUtech.nl

Dat schrijft de technische afdeling van de Amerikaanse overheid in een persbericht. Reguliere protheses zijn in hun bewegingen vaak nog erg beperkt. Meestal kunnen maar een paar vooraf ingestelde beweningen worden gemaakt.

Bionisch

De bionische prothese die DARPA ontwikkelt is direct met spieren en zenuwen verbonden en kan door de gebruiker veel preciezer en levensechter worden aangestuurd.

DARPA heeft een video vrijgegeven waarin een geamputeerde oorlogsveteraan te zien is. Die pakt met de bionische prothese zonder problemen een koffiebeker van tafel. Ook stuiteren met een tennisbal is mogelijk en zelfs het vangen van van een dwarrelende zakdoek is geen probleem.

Gevoel

In een tweede video wordt een geamputeerde getoond die via de bionische prothese aanrakingen kan voelen. Ook kan de gebruiker van die prothese zelfs zonder te kijken kleine en kwetsbare dingen oppakken.

DARPA ontwikkelt de protheses in eerste instantie voor Amerikaanse oorlogsveteranen die een hand of arm zijn kwijtgeraakt.

Ook werkt DARPA aan aansturing van protheses door middel van hersenprikkels. Die technologie zou echter nog niet zo ver zijn als deze spier- en zenuwgestuurde protheses.

Bekijk ook de vijf beste ontwikkelingen van DARPA op NUtech