Kim Dotcom, de man achter Megaupload, krijgt al het bewijsmateriaal terug dat in 2012 bij een inval bij hem thuis in beslag werd genomen door de politie.

Dat heeft een rechter in Nieuw-Zeeland vrijdag bepaald.

De VS wil dat Dotcom uitgeleverd wordt om hem aan te klagen voor auteursrechtenschending via de website Megaupload. Deze site werd in januari 2012 op last van de FBI offline gehaald. Dotcom en andere medewerkers werden gearresteerd.

Bij een inval in Dotcoms woning in Nieuw-Zeeland in 2012 werd beslag gelegd op onder meer computers en harddisks. Delen van het bewijsmateriaal werden overgedragen aan de Amerikaanse FBI.

Beroep

Dotcom tekende in mei beroep aan tegen een uitspraak van een rechter dat de VS niet al het bewijs tegen Dotcom hoeft terug te geven. Vrijdag werd de Megaupload-oprichter in het gelijk gesteld. Volgens een Nieuw-Zeelandse rechter moet Dotcom al het in beslag genomen bewijsmateriaal terugkrijgen.

Dotcoms advocaten stelden dat zij hun verdediging voor het uitleveringsproces van Dotcom en zijn collega's niet goed konden voorbereiden, omdat ze geen toegang hadden tot het in beslag genomen bewijsmateriaal.

In augustus staat een zitting in het uitleveringsproces op de agenda, maar die wordt mogelijk vertraagd. Eerder bleek namelijk dat de veiligheidsdienst van Nieuw Zeeland Dotcom ten onrechte heeft afgeluisterd. Daarover loopt nu een aparte zaak.