Technologie kan je gezond houden, denken ze bij Fitbit. De moderne stappenteller Flex houdt bij hoeveel stappen je op een dag zet, en spoort je aan meer te bewegen.

Lees de hele review en bekijk foto's op NUtech.nl

Bij de Flex krijg je twee armbandjes, een kleine en een grote, die voor alle polsen geschikt zijn. De bandjes zijn gemaakt van elastomeer, een stevig, rubberachtig plastic. 

De Flex wordt vastgemaakt met een stevige kliksluiting en zit lekker om de pols. Na een paar dagen heb je, net als met een horloge, niet meer door dat de Fitbit om je arm zit.

Niet iedereen zal het bandje prachtig vinden, maar hij oogt wel neutraal. Mensen zullen er dus niet raar van opkijken als je er één draagt. 

De stappenteller zelf is een klein uitneembaar apparaatje. Als je hem uit de armband verwijdert kan hij worden opgeladen. Ook is het mogelijk om meerdere bandjes te kopen en de teller te verplaatsen van de ene naar de andere. 

Nauwkeurige meting

Het tellen van stappen gaat prima. De Flex houdt nauwkeurig bij hoeveel je loopt en synchroniseert deze gegevens via Bluetooth met een pc, Mac of smartphone. Hiervoor wordt Bluetooth 4.0 gebruikt, wat zeer weinig batterij kost. Je prestaties lees je na op een app, of op de Fitbit-website. Zo kun je dus op allerlei apparaten op de hoogte blijven van je prestaties.

De Flex heeft zelf geen display, maar door twee keer stevig op de armband te tikken komen de vijf led-lampjes op het bandje in actie, die een ruwe indicatie geven van het aantal stappen dat je die dag hebt gezet.

Om uitgebreidere gegevens te zien is de app nodig. Die biedt bovendien nog veel andere functies. Zo is het mogelijk om in te voeren wat je hebt gegeten en gedronken. Ook activiteiten zoals fietsen en zwemmen kunnen worden ingevoerd. 

Met al die gegevens berekent Fitbit vervolgens hoeveel calorieën je op een dag hebt verbrand en hoeveel je er binnen hebt gekregen.

Wel is het een nadeel dat de voedseldatabase van Fitbit volstrekt niet op Nederland is afgesteld. Wie een stroopwafel heeft gegeten moet dus zelf opzoeken hoeveel calorieën daarin zitten en deze dan handmatig invoeren.

Slaapmeting

Wie de Fitbit 's nachts omhoudt, kan ook zijn slaapritme meten. De slaapstand wordt ingeschakeld door een keer of vijf op het apparaat te tikken, wat niet altijd even makkelijk gaat. In de slaapstand meet de Fitbit wanneer je beweegt en je dus niet in diepe slaap bevindt. 

Als je de armband vervolgens weer op de dagstand zet, kun je in de app een overzicht zien van je nacht. 

De batterij van de Fitbit Flex gaat ongeveer een week mee. Opladen gaat vervolgens erg snel, zodat je hem eigenlijk nauwelijks af hoeft te doen. 

Omdat de Flex waterdicht is, kun je deze ook onder de douche of in bad dragen. Klein nadeel is dat er dan water in het bandje komt, waardoor er druppeltjes op de ledlampjes blijven zitten. 

Een ander nadeel van de Fitbit Flex is dat deze geen hoogtemeter heeft, zoals de voorganger van de Flex wel had. Ook het meten van fietsactiviteit is niet mogelijk, omdat je arm dan niet beweegt. Als je hebt gefietst, moet je dit dus zelf invoeren.

Conclusie

Is de Fitbit Flex behulpzaam voor je gezondheid? Dat ligt uiteindelijk nog aan jezelf. Zeker is dat het apparaat je een beter inzicht geeft in je dagelijkse activiteit.

Het is erg handig dat je via de app of website beter in de gaten hebt hoeveel je op een dag nou eigenlijk beweegt. En hoe meer je zelf invoert, hoe meer je uit de Fitbit haalt. Het invoeren van al je voeding en activiteiten kost vrij veel tijd, maar geeft je wel een heel goed inzicht in je dagelijkse gezondheid.

Lees de hele review en bekijk foto's op NUtech.nl