De PvdA wil het wettelijk verplicht maken dat banken geld terugstorten als de rekening van een klant digitaal is geplunderd.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer donderdag in het AD. Volgens hem krijgen slachtoffers van cybercrime nu alleen geld terug uit 'coulance'. Banken zijn hier niet toe verplicht.

"De regels zijn niet duidelijk en dat moet afgelopen zijn", aldus Nijboer. 

Banken kunnen compensatie nu nog weigeren als de klant onvoldoende maatregelen heeft genomen om zijn computer te beschermen. Zo moet antivirussoftware of een firewall zijn geïnstalleerd. Die regel vind Nijboer niet nodig.

"Ik vind dat onvoldoende reden. Pas als een consument flagrant nalatig is en zijn gegevens op een presenteerblaadje aanbood, wordt dat anders."

Webwinkels

Hij pleit ook voor een compensatieregeling bij storingen in het betalingsverkeer. Zo zouden bijvoorbeeld webwinkels die schade hebben geleden door een Ideal-storing een vergoeding moeten krijgen. Om wat voor bedragen dit zou gaan, kan Nijboer nog niet zeggen.

Hij ontmoet donderdagmiddag vertegenwoordigers van banken, toezichthouders en webwinkels voor een rondetafelgesprek over de storingen bij banken en zijn vergoedingsplannen

Lees alles over cybercrime in ons dossier