Het wereldwijde internetverkeer zal van 2012 tot 2017 verdrievoudigen tot 1,4 zettabyte per jaar. Minder dan de helft van dat verkeer is nog maar afkomstig van pc's. 

Dat meldt netwerkapparatuurfabrikant Cisco op basis van eigen onderzoek. De sterke groei van het dataverkeer is volgens Cisco het gevolg van het 'Internet of Everything'.

Bij het Internet of Everything worden steeds meer apparaten met het internet verbonden, waaronder tv's, printers en zelfs een koelkast. Volgens de analyse van Cisco zijn er in 2017 maar liefst 19 miljard verbindingen actief en bezitten Nederlandse huishoudens gemiddeld 7,1 apparaten. In 2012 was dit aantal nog maar 4,7.

Toename

"De komende jaren zal het Internet of Everything echt vorm krijgen, waarbij mensen, processen, data en allerlei apparaten en toestellen met elkaar verbonden worden", zegt Michel Schaalje, technisch directeur Cisco Nederland. "De sterke toename van dataverkeer komt grotendeels door video en mobiel verkeer."

Volgens Cisco zal het totale volume aan ip-verkeer in 2017 1,4 zettabyte per jaar bedragen. Dit is vergelijkbaar met het downloaden van ongeveer 1 miljard dvd's per dag, één jaar lang.