Een meerderheid van het Europees Parlement gaat woensdag instemmen met een voorstel om de roamingkosten in de Europese Unie uiterlijk in 2015 helemaal af te schaffen. 

Dit laat Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA) woensdag weten aan NU.nl.

"Veel gsm-providers in Europa maken nu winsten van 400 procent op de roamingtarieven. Europa mag niet langer tolereren dat vakantiegangers en zakenlieden op deze manier worden uitgekleed", zo vindt Van Nistelrooij.

Ook de PvdA in het Europees Parlement liet eerder dit jaar al weten voorstander te zijn van afschaffing.

Maximumtarief

Sinds 2007 zet Brussel zich al in om de extra kosten voor mobiel gebruik in het buitenland af te schaffen. Zo regelde de voorganger van de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes al voor een maximumtarief voor de kosten van mobiel gebruik in het buitenland.

In het voorstel van het Europees Parlement mogen providers helemaal geen extra kosten meer in rekening brengen. Op die manier kunnen Nederlanders als ze in een in ander land van de Europese Unie zijn gewoon gebruik maken van hun eigen bundel.

Neelie Kroes wil naast het verdwijnen van roamingkosten ook de hele Europese telecommarkt verenigen. De 'gefragmenteerde stelsels' die nu in de Europese telecomsector bestaan zijn goed voor economie noch consument, zei ze onlangs in een interview met NUtech.nl.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Europa-NU. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Concurrentie

Het Europees Parlement wil dat er meer concurrentie wordt toegelaten op de mobiele markt.

Nederlandse telecombedrijven zouden buitenlandse bedrijven niet meer mogen weigeren als zij een redelijke vergoeding bieden voor gebruik van het netwerk, zo stelt het Europees Parlement. Meer concurrentie moet dan leiden tot lagere prijzen.

Kosten

Eurocommissaris Kroes liet onlangs nog weten vanaf 1 juli de maximumtarieven te verlagen naar 29 cent per minuut voor een uitgaand telefoongesprek (nu nog 35 cent). Dit moet in 2014 maximaal 19 cent kosten.

De kosten per MB dataverkeer gaan vanaf juli omlaag naar 45 cent en in 2014 naar 20 cent. Een sms gaat vanaf juli 9 cent en vanaf volgend jaar 6 cent kosten. Deze tarieven gelden tot 30 juni 2017.

Volgens de Europese fractie van het CDA komt Kroes dit najaar echter al met nieuwe voorstellen die de oproep van het Europees Parlement van vandaag ondersteunen.