Nokia ziet lichtveldfotografie als de volgende stap voor smartphonecamera's. Bij deze technologie kan achteraf worden scherpgesteld op verschillende elementen in een foto.

In een interview met de Indiase online krant DNA India heeft smartphonebaas Jo Harlow van Nokia laten doorschemeren dat haar bedrijf toekomst ziet in lichtveldfotografie met smartphonecamera's. Bij deze technologie kan achteraf worden scherpgesteld op elementen in foto's die eerder zijn vastgelegd.

Hoewel Harlow de term 'lichtveldfotografie' niet in de mond neemt, beschrijft ze wel een toekomstscenario dat sterk aan de technologie doet denken. "Je zult in staat zijn om veel meer informatie vast te leggen - informatie die het menselijk oog niet eens kan zien, maar die je alleen kunt zien door terug te gaan naar de foto en er dingen mee te doen", aldus Nokia's smartphonedirectrice.

Pelican Imaging

Vermoedelijk doelt Harlow daarmee op de technologie van Pelican Imaging, een bedrijf waarin Nokia geïnvesteerd heeft. Pelican heeft een lichtveldcameratechnologie ontwikkeld met cameramodules die compact genoeg zijn om in smartphones te verwerken. In één zo'n module zijn 25 kleine lenzen verwerkt die elk één kleur licht opvangen - rood, groen of blauw. 

De technologie van het bedrijf maakt gebruik van hetzelfde principe als de lichtveldcamera van Lytro, een compact cameraatje dat het complete lichtveld vastlegt voor een foto, om na het maken van de foto te kunnen scherpstellen op verschillende elementen in beeld. Omdat elk van de verschillende lenzen het licht uit een iets andere hoek opvangt, kan er ook 3d-informatie in foto's worden verwerkt.

Rekenkracht

Behalve een compacte cameramodule hebben smartphones ook een flinke dosis rekenkracht nodig om dergelijke foto's te kunnen maken. Pelican-baas Chriss Pickett voorspelde begin mei dat de eerste smartphones die in staat zijn om dergelijke fototechnologie te behapstukken, in de loop van 2014 op de markt zullen komen.

Nokia zet al enkele jaren in op de ontwikkeling van smartphonefotografie. In 2012 bracht het bedrijf de 808 Pureview (zie foto) uit, een dikkige smartphone met 41-megapixelcamera. De dit jaar gelanceerde Lumia 925 van het bedrijf heeft een camera met zes lenzen, bedoeld om ook in het donker heldere foto's te kunnen schieten.