Bijna 2 miljoen Nederlanders zijn momenteel aangemeld bij het Amber Alert. Dat is het resultaat van een dinsdag gestarte twitteractie om het bereik van het vermiste kinderenalarm te vergroten.

Amber Alert maakte dit zaterdag bekend, op de internationale Dag van het Vermiste Kind.

In vier dagen meldden zich bijna een half miljoen mensen aan bij het systeem, meldt het alarmeringssysteem. De wervingsactie op Twitter '#1op10' begon bij het radioprogramma Giel Beelen op 3FM. De oorspronkelijke doelstelling was om 1 op de 10 Nederlanders aangemeld te krijgen voor het systeem. Die doelstelling is ruimschoots overschreden, aldus Amber Alert.

Fenomenaal

Frank Hoen, de oprichter van Amber Alert Nederland noemt het resultaat zaterdag 'fenomenaal'. "Van dit resultaat hadden we echt niet durven dromen",  aldus Hoen. "Bijna 2 miljoen mensen die nu bij de ontvoering van een kind direct ingeschakeld kunnen worden door de politie. Er is geen enkel land ter wereld waar zoveel mensen procentueel gezien meespeuren naar vermiste kinderen. Dit maakt de kans dat iemand na een Amber Alert de levensreddende tip kan geven, een stuk groter.''

Amber Alert wordt zo'n vier keer per jaar verstuurd bij vermissing van een kind, en als de politie vreest dat het leven van het kind gevaar loopt. Burgers die aangesloten zijn bij het systeem worden dan gevraagd alert te zijn in hun eigen omgeving.