Het Twitter-account van de Britse tv-zender ITV is vrijdag gehackt door aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad. De aanval volgt enkele dagen na maatregelen van Twitter om dergelijke aanvallen tegen te gaan.

Dat meldde persbureau Reuters vrijdagavond (Nederlandse tijd). 

Het Londense Twitter-account van ITV (@itvlondon) werd vrijdagmiddag gehackt door aanhangers van de Syrische president en gebruikt om propagandatweets te verspreiden.  

Een van de tweets verwees naar een nieuwsverhaal over maatregelen die Twitter deze week heeft aangekondigd om dergelijke hacks te voorkomen. 

SEA

De Syrische hackers, die zichzelf 'Syrian Electronic Army' of SEA noemen, hebben eerder dit jaar al ingebroken op Twitter-accounts van onder meer Associated Press en Daily Telegraph.

Om een vuist te maken tegen dit soort hacks, waarbij de hackers via phishing-mails de wachtwoorden van accounts achterhaalden, kondigde Twitter woensdag aan tweestaps verificatie te zullen gebruiken. 

Extra code

Door deze extra beveiliging hebben gebruikers behalve een wachtwoord ook een eenmalige code nodig om in te loggen. Deze code wordt toegestuurd via sms. De nieuwe inlogfunctie moet vooralsnog echter wel handmatig worden ingeschakeld door gebruikers.

Lees alles over cybercrime in ons dossier