Google en Microsoft gaan samen een vernieuwde Youtube-app ontwikkelen voor Windows Phone. De opmerkelijke stap volgt na een ruzie tussen de techreuzen, omdat Microsoft zelf een 'illegale' Youtube-app beschikbaar had gesteld.

Dat hebben de twee bedrijven vrijdag laten weten. De nieuwe app zal gebruikers in staat stellen om Youtube-video's te bekijken, maar dan wel inclusief de advertenties die vooralsnog ontbreken in de app die Microsoft zelf had ontwikkeld.

De nieuwe app zal in juni in de Windows Phone-store verschijnen, aldus de twee bedrijven vrijdag. Tot die tijd zal Microsoft de bestaande Youtube-app in zijn mobiele appwinkel vervangen door 'de vorige versie', vermoedelijk een variant zonder optimalisaties voor Windows Phone 8.

Zelf ontwikkeld

Microsoft bood begin mei een zelf ontwikkelde Youtube aan in zijn applicatiewinkel voor Windows Phone, nadat Google zelf had geweigerd een geüpdatete versie te maken voor de nieuwste variant van Microsofts mobiele besturingssysteem. 

De app liet echter geen advertenties zien en stelde gebruikers in staat om video's te downloaden en op te slaan, en dat is in strijd met de algemene voorwaarden van Youtube. Om die reden gelastte Google medio mei dat Microsoft de app uit de winkel zou verwijderen.

Update

In plaats van hier gehoor aan te geven, bracht Microsoft deze week een nieuwe update uit, zonder mogelijkheid om video's te downloaden. Het bedrijf zei echter niet te kunnen voldoen aan Google's eis om advertenties te tonen, omdat Microsoft geen toegang kreeg tot de daarvoor benodigde API's.

Google geeft de API's die nodig zijn om Youtube-apps te ontwikkelen doorgaans niet aan andere partijen, omdat het bedrijf de ontwikkeling van dergelijke apps liever voor eigen rekening neemt.