Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag jeugddetentie en een werkstraf van 200 uur geëist tegen een 18-jarige jongen. Hij wordt verdacht van het hacken van KPN in januari vorig jaar.

De jeugddetentie gaat om 43 dagen onvoorwaardelijk en een voorwaardelijk deel van 12 maanden met een proeftijd van 2 jaar.

De rechtbank Rotterdam behandelde de strafzaak achter gesloten deuren, omdat de verdachte vorig jaar nog minderjarig was bij het plegen van de computermisdrijven. De jongen had zich diep in de systemen van KPN genesteld. Met een paar muisklikken kon hij internet en bellen voor alle klanten van KPN blokkeren.

Dat heeft de verdachte uiteindelijk niet gedaan, maar wel installeerde hij malware en overhandigde hij de inloggegevens aan iemand anders, aldus Pim Takkenberg, hoofd van het Team High Tech Crime van de politie, eerder dit jaar. 

Meer hacks

De jongen, die ten tijde van de hack nog 17 jaar oud was, heeft vorig jaar maart al schuld bekend. Naast de KPN-hack, stond hij vrijdag ook terecht voor het hacken van een universiteit en een IT-beveiligingsbedrijf.

In het politieonderzoek is naar voren gekomen dat de jongen hackte uit verveling en voor de lol. De gevolgen leken hem allemaal echter weinig te kunnen schelen, aldus de officier van justitie vrijdag.

Lees meer over cybercrime in ons dossier