Apple's volgende versie van het besturingssysteem voor iPads en iPhones, iOS 7, zal er een stuk eenvoudiger uit gaan zien dan zijn voorgangers. De software wordt overwegend zwart-wit en zal minder ingewikkelde textures bevatten.

Dat stelt 9to5mac.com vrijdag op basis van anonieme bronnen, gecombineerd met eerdere uitspraken van Apple's ontwerpdirecteur Jony Ive.

Volgens de Apple-fansite krijgt het nieuwe besturingssysteem voor iPhones, iPads en iPods touch een sterk versimpeld uiterlijk. Zo worden bij veel interface-elementen de kleuren vervangen door een eenvoudige zwart-wit kleurstelling, terwijl kleurverloopjes in navigatie- en tabbalken het veld moeten ruimen.

Platter

Ook zal iOS 7 'platter' aandoen dan zijn voorgangers, stelt 9to5mac. De iconen in het thuisscherm van Apple's mobiele apparaten verliezen hun glanzende randen en schaduwen, maar de afgeronde hoeken zouden onaangetast blijven. 

Over het algemeen zouden de textures in Apple's eigen apps en de interface van het nieuwe besturingssysteem een stuk eenvoudiger worden gemaakt. Zo zou Ive af willen rekenen met de leerachtige textuur van de Agenda-app en de papierachtige achtergrondstructuur van iBooks.

Andere wijzigingen

Naast uiterlijke veranderingen, zou Apple ook enkele andere wijzigingen doorvoeren in de nieuwe iOS-versie. Volgens geruchten worden diensten als Flickr en Vimeo diep geïntegreerd in iOS 7, en krijgt het uitschuifbare meldingenscherm knoppen om sneller de wifi-functie, Bluetooth en de vliegtuigstand aan of uit te zetten.

Apple heeft niet op de geruchten gereageerd, maar heeft eerder bekendgemaakt dat het de nieuwe iOS-versie op 10 juni zal onthullen. iOS 7 zal gaan draaien op nieuwe iPhones die later dit jaar verwacht worden. Waarschijnlijk brengt Apple een iPhone 5s en een goedkopere iPhone op de markt.

Lees alles over Apple in ons dossier