Nokia weet met de Lumia 520 en 720 een laag prijspunt te combineren met redelijke specificaties. Een schot in de roos.

Lees de uitgebreide versie van deze review op NUtech

De Lumia 720 kan in Nederland gekocht worden voor 330 euro en de Lumia 520 is al vanaf 160 euro te krijgen. Daarmee zijn de toestellen een stuk goedkoper dan de Lumia 920 van 500 euro.

De behuizing van de Lumia 720 is een positieve afwisseling. Het toestel is met 9 millimeter een stuk dunner dan de 10,7 millimeter Lumia 920. De telefoon is nog steeds gemaakt van polycarbonaat, maar heeft een matte afwerking.

Daarnaast is het gewicht teruggebracht van 185 naar 128 gram, onder meer omdat er zonder apart hoesje geen draadloos laden ondersteund wordt. De 520 is iets dikker en kleiner en slechts 4 gram lichter dan de 720.

Scherm

Het scherm van vooral de Lumia 720 is indrukwekkend. Het display is bijzonder helder, heeft goede kijkhoeken en een uitstekende weergave van zwart en wit. De resolutie van het 4,3 inch-scherm komt uit op 800 x 480 pixels. Daarmee is het beeld wel minder scherp dan dat van de Lumia 920, maar dat valt vooral op bij browsen en video's kijken. In het besturingssysteem zelf is de verlaagde resolutie minder goed te zien.

De 520 heeft dezelfde resolutie als de 720, maar dan in een 4 inch-scherm. Dat betekent dat het beeld iets scherp is. De 520 is qua helderheid en kijkhoeken echter een stuk minder imposant, geen schande voor een telefoon van 160 euro.

Snelheid en accu

De snelheid is een onderdeel waar Nokia bij de 520 en 720 merkbaar op heeft ingeleverd. Windows Phone 8 zelf werkt soepel op de toestellen, maar de snelheid van de 920 kunnen de smartphones niet evenaren. Zo duurt het opstarten van apps soms erg lang, blijft het laadscherm wel eens hangen en duurt het maken van een foto of het openen van de camera-app langer.

De 720 en 520 beschikken over 512 MB aan werkgeheugen. Dat betekent dat sommige games, zoals Temple Run, niet kunnen draaien op de smartphones. Alle simpele spellen zijn overigens wel beschikbaar. 

De accuduur van de 720 is wel indrukwekkend. De telefoon gaat bij gemiddeld gebruik waarbij af en toe gebruikgemaakt wordt van internet, video en bellen gaat de telefoon gerust twee dagen mee. De Lumia 520 doet het ook niet slecht, maar moet 's nachts toch wel aan de lader.

Camera

Ook de camera van vooral de 720 is bijzonder goed. Het zit tussen middenklasse Android-toestellen en de high end-toestellen in. Zoals gezegd doet de 6,7 megapixel-camera wat lang over het scherpstellen, maar het uiteindelijke resultaat is scherp, helder en heeft een goed dynamisch bereik. Door de relatief lage brandpuntafstand presteert de camera ook goed in donkere situaties.

Dat gaat bij de Lumia 520 een stuk minder goed en ook de kleuren zijn fletser, maar met 5 megapixels en een prijs van 160 euro zijn de foto's alles behalve slecht. 

Windows Phone 8

Een nadeel aan beide toestellen vonden wij Windows Phone 8. Hoewel het besturingssysteem de afgelopen versies flink verbeterd is, kan het nog steeds niet tippen aan Android of iOS.

Dat komt dan vooral door het app-aanbod. Het systeem zelf werkt soepel en snel, maar de kwaliteit van sommige applicaties blijft achter. Facebook toont kleine foto's en een minder mooie interface en ook Twitter is minder mooi vormgegeven. In Whatsapp is bijvoorbeeld minder goed te zien wie wat zegt in een groepsgesprek en is het delen van een foto met een contact omslachtig.

Conclusie

Nokia is erin geslaagd voor een laag prijspunt een stevige behuizing en goede camera te bieden. Het scherm van de 720 is bovendien indrukwekkend op de resolutie na, maar beter dan veel concurrenten van dezelfde prijs. Ook de accuduur is bijzonder goed. De Lumia 520 is op alle vlakken net iets minder indrukwekkend, maar voor 160 euro een heel goede telefoon.

Bekijk foto's en lees de volledige review op NUtech