De makers van de Scanadu Scout, een scanner die automatisch vitale lichaamsfuncties kan meten, hebben in twee dagen ruim 300.000 dollar opgehaald op crowdfundingsite Indiegogo.

Van het apparaat bestaat nu alleen nog een prototype, maar de bedenkers vroegen geïnteresseerden om zich voor minimaal 199 dollar in te schrijven voor een testexemplaar. Dat deden al ruim 1700 mensen. Het opgehaalde geld wordt gebruikt om de verdere ontwikkeling te bekostigen.

Het team achter de scanner, onder wie de Belgische uitvinder Walter de Brouwer, had als doel om in een maand 100.000 dollar op te halen. Dat doel werd in één dag gehaald en binnen nog een dag verdriedubbeld.

De Scanadu Scout werkt door het kleine apparaatje 10 seconden tegen je voorhoofd te houden. Deze meet dan onder meer hartslag, temperatuur, bloeddruk, ademhaling en zuurstofgehalte van het bloed. Het apparaat is geïnspireerd door de Tricorder uit de Star Trek-serie, die met één druk op de knop diagnoses kon stellen.

De makers van het apparaat vertellen in een video meer over hun visie en plannen.

Goedkeuring

De Scanadu Scout wordt gemaakt in Amerika en zal naar verwachting in maart 2014 worden geleverd aan de mensen die zich nu inschrijven. Het apparaatje moet dan echter nog worden goedgekeurd door de FDA, de Amerikaanse waakhond die alle medicijnen moet keuren.

De makers zijn van plan om de eerste kopers te gebruiken als proefkonijnen. Zij kunnen ervoor kiezen om deel te nemen aan medische onderzoeken met het apparaat. Die gegevens worden dan gebruikt voor de aanmelding bij de FDA en voor de verbetering van de Scout.

Het bedrijf belooft data van gebruikers te versleutelen en alleen anoniem op te slaan. Gegevens worden nooit ongevraagd opgeslagen.

Lees ook: De 10 leukste projecten van crowdfundingsite Kickstarter