Laptops en tablets hebben binnenkort een 50 procent betere accuduur dan nu het geval is door de komst van nieuwe Intel-chips.

Dat heeft de chipmaker verteld tegenover diverse buitenlandse media.

De nieuwe processors krijgen de naam Haswell en zijn volgens Intel 50 procent energiezuiniger dan de huidige Ivy Bridge-chips. Het bedrijf heeft zich bij de ontwikkeling dan ook vooral gericht op de accuduur om de chips nog geschikter te maken voor laptops en tablets.

De 50 procent verbetering is van toepassing op het kijken van films of spelen van games. Als een laptop of tablet op stand-by staat zou de accu zelfs twee tot drie keer zo lang moeten meegaan. In vergelijking met de in 2011 uitgebrachte Sandy Bridge-processor zou het energieverbruik zelfs 20 keer lager liggen.

Hoewel Intel niet specifiek over accuduur in een aantal uur wilde praten, schatte een medewerker van het bedrijf dat een gebruiker waarschijnlijk drie films op één acculading kan kijken.

De Haswell-chips worden naar verwachting volgende maand definitief onthuld. Eerder maakte Intel al bekend dat de grafische prestaties tot drie keer beter zouden moeten zijn dan nu het geval is. 

Bekijk hier 10 tips om de accuduur van je smartphone - en tablet - zelf te verlengen