Brieven en kaarten kunnen voortaan ook zonder postzegel worden verstuurd. Met een PostNL-app voor iOS en Android kan een code worden gekocht die vervolgens op de plek van de postzegel kan worden geschreven.

Dat maakt PostNL donderdag bekend.

De code bestaat uit negen cijfers en letters. Wie met de app brieven verstuurt is overigens wel een stuk duurder uit dan iemand die dat op de ouderwetse manier doet. Een postzegel kost 54 cent, terwijl een code 75 cent kost.

PostNL legt aan NUtech uit dat de prijs is verhoogd omdat het bedrijf extra kosten moet maken. Zo moeten sorteermachines aangepast worden om de handgeschreven codes te herkennen en kost de functionaliteit in de app ook geld. "Het gaat ons om het gemak", aldus de woordvoerder.

Hij stelt dat de machines geen probleem zullen hebben met de handgeschreven codes: "Onze systemen kunnen nu ook al omgaan met handgeschreven adressen." Over de prijsverhoging zegt hij nog: "De Autoriteit Consument en Markt heeft de prijsverhoging bekeken en geaccordeerd."

PostNL hoopt dat meer mensen kaarten en brieven gaan sturen door de digitale postzegel. "Er wordt steeds minder post verstuurd en in Nederland gaat dat heel hard. Soms wordt een kaart niet verstuurd omdat er geen postzegel in huis is", aldus de woordvoerder.

Het is mogelijk via de apps voor Android en iOS direct de digitale postzegel te betalen. Dan wordt een code weergegeven die gebruikt kan worden als frankering op een brief of kaart. Op die manier heeft de gebruiker dus altijd een postzegel bij de hand.