Online gokken vanaf 2015 toegestaan

Het kabinet gaat online gokken vanaf 1 januari 2015 toestaan en mogelijk maken. Wel moeten online gokbedrijven aan diverse eisen voldoen en komt er ter compensatie een verslavingsfonds waaraan zij moeten bijdragen.

Dat staat in het conceptwetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie en Frans Weekers van Financiƫn.

Het kabinet wil online gokken toestaan omdat Nederlanders nu op buitenlandse sites aan kansspelen meedoen zonder beschermd te worden. In het wetsvoorstel staat dat Nederlandse aanbieders van online gokspelen aan diverse eisen moeten voldoen om gebruikers te beschermen.

Zo moeten alle aanbieders meedoen aan een verslavingsfonds. Dat fonds is opgericht om gokverslavingen te voorkomen. Ook komt er een landelijk register van spelers met verslavingsproblemen. Spelers in dat register kunnen minstens een halfjaar niet online gokken, zo is de bedoeling, en moeten in die periode ook worden geweigerd bij casino's en speelhallen.

Risico's

De gokbedrijven moeten spelers bovendien bewust maken van de risico's op kansspelverslaving. Zo moeten ze onder meer waarschuwingen, de speelduur en het saldo van de rekening van de speler in beeld brengen. Ook moeten ze een verslavingstest aanbieden.

Alle partijen die online gokspelen willen aanbieden dienen een vergunning te hebben voor het organiseren van kansspelen in het algemeen. Die vergunning ziet erop toe dat aan alle bovenstaande eisen voldaan wordt.

De gokbedrijven gaan 20 procent kansspelbelasting betalen, een tarief dat 'aan de bovenkant ligt van wat in ons omringende landen wordt gebruikt voor online kansspelen'. Met een hoger percentage haken aanbieders volgens de bewindsmannen af en zullen spelers geneigd zijn te blijven spelen bij aanbieders zonder vergunning die in het buitenland gevestigd zijn en een hogere uitbetaling beloven.

Lees meer over:
Tip de redactie