NASA heeft een onderzoeksbeurs gegeven aan een groep die een 3d-printer wil maken die verschillende soorten voedsel kan afdrukken.

De Systems & Materials Research Corporation krijgt 125.000 dollar om zes maanden onderzoek te doen, meldt Quartz.

Het systeem waar de onderzoekers aan werken bevat poeders met ingrediënten als suiker, complexe koolhydraten en proteïnen. Die poeders zijn 30 jaar houdbaar, wat verspilling moet verminderen.

Anjan Contractor, de bedenker van het apparaat, voorziet een toekomst waarin een 3d-printer in elke keuken staat. Voedselingrediënten zouden dan ook uit andere bronnen kunnen komen. Proteïnen kunnen net zo goed worden vervaardigd uit insecten als uit rundvlees.

Missie naar Mars

NASA steunt het project van Contractor omdat de 3d-printer zou kunnen worden gebruikt tijdens lange ruimtemissies, bijvoorbeeld als astronauten naar Mars worden gestuurd. Het zou dan lastig zijn om voldoende voedsel mee te nemen voor de hele reis.

Als eerst wordt gepoogd een pizza te printen, omdat de verschillende ingrediënten in lagen op elkaar kunnen worden gelegd. Zo hoeft de printkop dus altijd maar één ingredient tegelijk af te drukken.

Een prototype van de pizzaprinter werd vorig jaar al gebruikt om chocolade op een koekje te leggen. Dat werd vastgelegd in een video.

Lees meer over de printer en bekijk beeld op NUtech.nl