Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Hangouts

Review: Hangouts is snelle Whatsapp-concurrent voor iedereen

Met Hangouts combineert Google al zijn bestaande berichtendiensten in één app voor Android, iOS en Chrome. Concurrentie voor Whatsapp en Facebook Messenger?
Door NU.nl/Floris Poort

Met het nieuwe Hangouts voegt Google al zijn bestaande chatdiensten samen tot één berichtendienst voor Android, iOS de Chrome browser.

Het uiterlijk van Hangouts is gemaakt volgens dezelfde strakke, platte insteek die Google in veel van zijn nieuwe producten en diensten aanhoudt.

Zowel op iPhone en iPad als op Android, in de Chrome-plugin en binnen Google+ is de hoofdkleur van Hangouts grijs. Vormen zijn hoekig en kleur is schaars. Dat maakt de app misschien wat saai, maar wel overzichtelijk en simpel.

Snel

De snelheid van Hangouts is indrukwekkend. Wie Whatsapp gewend is zal even moeten wennen aan de haast onmiddellijke uitwisseling van berichten, zelfs over een slome 3G-verbinding op bijvoorbeeld treinstations. Ook het versturen van foto's gaat razendsnel. En zowel ontvangen als gestuurde foto's zijn makkelijk terug te vinden in aparte albums op Google+.

Op pc of Mac is de dienst in eerste instantie via Google+ en Gmail in de browser toegankelijk. Via de Hangouts-plugin voor Chrome kunnen chats ook buiten het browservenster plaatsvinden. Bijvoorbeeld Whatsapp en iMessage bieden geen ondersteuning voor browsers.

Hangouts zorgt dat gesprekken altijd verder gaan waar ze gebleven zijn, ook al wissel je zelf tussendoor van apparaat. Voordeel daarbij is dat je geen notificaties op je smartphone krijgt als Hangouts ziet dat je op de desktop aan het chatten bent. Ga je daarna weer verder op je smartphone of log je uit, zorgt Hangouts dat je wel weer een melding krijgt bij nieuw bericht. 

Conclusie

Hangouts is een duidelijk voorbeeld van Google's filosofie: eerst zorgen dat het überhaupt werkt, oppoetsen en stroomlijnen kan altijd nog. Het is een indrukwekkende, solide eerste versie. Ja, er is ruimte voor verbetering en verbreding in de vorm van meer functies.

In de stortvloed aan chat-apps waar je tegenwoordig mee bestookt wordt, is Hangouts een verademing. Door Android, iOS en Chrome te ondersteunen hebben direct enorm veel mensen toegang tot de dienst. Wel is een Google-accounts verplicht.

Download Hangouts voor iOS, Android of Chrome


Lees meer over:
GoogleHangouts

Aanbevolen artikelen