Woensdag maakte Google bekend dat de kaartendienst van het bedrijf een flinke makeover krijgt. NUtech test de bètaversie alvast.

Bekijk screenshots en de volledige hands-on van Google Maps op NUtech.nl

De nieuwe versie van Maps is opnieuw een forse stap vooruit. Voor het eerst gebruikt Google 3d-beelden in de browser. Zo kruipt Maps steeds dichter bij de grote broer Google Earth.

Maar ook op andere vlakken is Maps fors veranderd. Het hele uiterlijk van de kaarten is op de schop gegaan. Gebruikers krijgen een strakker ontwerp te zien, waarbij het menu naar de achtergrond is verplaatst.

Dat betekent dat er geen grote menubalk meer aan de linkerhelft van het scherm staat. In plaats daarvan neemt de kaart het hele scherm in beslag en is enkel een kleine zoekbalk overgebleven. Alleen wanneer de gebruiker extra informatie opvraagt over een locatie komen er extra menu's in beeld.

Wanneer wordt gezocht naar bijvoorbeeld restaurants of winkels, verschijnen de resultaten op de kaart en niet meer in een lijst. Door op een resultaat te klikken verschijnt een blokje met meer informatie. Ook is het mogelijk om op een straat te klikken om zo'n zelfde menu op te roepen met meer informatie over de locatie.

Vanuit dat menu kan ook meteen worden gekeken naar foto's of kan de Street View-modus worden ingeschakeld.

Routes

Het verdwijnen van het linkermenu zit het plannen van routes niet in de weg. Sterker nog, de routeplanner van Google Maps is sterk verbeterd, vooral op het gebied van openbaar vervoer.

Routes worden alleen op de kaart weergegeven, met een klein blokje onder de zoekbalk waarin staat hoe lang het zal duren om naar je bestemming te komen en welke weg is gekozen. Voor meer details kun je doorklikken naar een uitgebreider overzicht van je route.

Het is bovendien mogelijk geworden direct te zien hoe je route in elkaar zit, omdat verschillende vervoersmiddelen duidelijk op de kaart worden weergegeven. Zo wordt een dikke blauwe lijn voorzien van een label met daarbij een bus- of tramnummer. Stukken die je moet lopen worden blauwe stippellijnen, zodat je meteen weet of er een lange wandeling is inbegrepen.

Daarnaast is de knop 'meer opties en tijden' toegevoegd. Daarmee krijg je een lijst te zien met de eerstvolgende mogelijke reizen. Deze worden in lijnvorm onder elkaar gepresenteerd, zodat je snel kunt vergelijken welke route het snelst vertrekt, en welke het eerst aankomt.

Aangepast

De kaarten van Google Maps zijn vanaf nu ook per gebruiker verschillend, net als verschillende gebruikers andere zoekresultaten te zien krijgen. Als Google weet dat je een bepaald restaurant positief hebt gewaardeerd op Google+, dan verschijnt die altijd op de kaart. Ook verschijnen restaurants die vergelijkbaar zijn met jouw favorieten.

Google heeft met het nieuwe Maps een goed product nog beter gemaakt. Niet alleen zien de kaarten er beter uit, maar Google heeft het voor elkaar gekregen om ze tegelijkertijd makkelijker en beter te laten werken.

Bekijk screenshots en meer informatie over het vernieuwde Google Maps