ING hoeft in een rechtszaak met Stichting Brein rond het Nederlandse internetplatform FTD World geen persoonsgegevens te verstekken. Brein wil een persoon achterhalen vanwege auteursrechtenschending.

De Amsterdamse rechtbank heeft nu bepaald dat ING niet kan worden verplicht de naam en adresgegevens van de persoon achter de website te verstrekken.

Ten eerste zou Brein nog niet alle andere mogelijkheden benut hebben en daarnaast geldt volgens de rechter een speciaal belang bij banken om het vertrouwen en de privacy van klanten te waarborgen.

Brein was jaren verwikkeld in een rechtszaak met FTD. Op het forum stonden tal van links naar downloadbestanden van films en muziek . FTD stelde dat het alleen een website biedt waar mensen elkaar op dit soort content kunnen wijzen. Brein zag het als het openbaar maken van illegale bestanden.

In februari 2011 werd bepaald dat FTD alle verwijzingen moet verwijderen. Daarna besloot de website op zwart te gaan, maar FTD World is een doorstart van de website.

Rechtsplicht

Via ING probeert Brein de persoon achter FTD World op te sporen en zo de site alsnog aan te pakken. Volgens Brein rust op ING 'op basis van maatschappelijke zorgvuldigheidsnormen de rechtsplicht om identificerende gegevens te verstrekken'.

Brein vindt dat ING onrechtmatig handelt door gegevens, ondanks een verzoek, niet te verstrekken. De rechtbank zegt daarover: "ING dient zich de privacybelangen van haar klanten aan te trekken. Het belang van Brein is erin gelegen dat zij dient op te treden tegen auteursrechtinbreuken ten behoeve van bij haar aangesloten rechthebbenden." De rechter vindt dat het belang van Brein niet opweegt tegen dat van ING.

Dat komt mede door een onderdeel van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) waarin staat dat het doel van het verzamelen van persoonsgegevens door een bank als ING niet is gelegen in de opsporing van strafbare en/of onrechtmatige activiteiten.

Juridische mogelijkheden

Bovendien is ING niet noodzakelijk voor de auteursrechteninbreuk. Brein stelde namelijk dat providers eerder wel persoonsgegevens moeten overhandigen. De rechter vindt dat een andere situatie omdat zonder provider de website niet kan bestaan.

Tot slot geeft de rechtbank ING gelijk in het argument dat Stichting Brein nog niet alle juridische mogelijkheden heeft uitgeput om op andere manieren de verantwoordelijken achter FTD World te achterhalen. "Zo kunnen vraagtekens worden gezet bij de doelmatigheid van de pogingen om de domeinnaamhouder en de Russische hostingprovider te traceren", aldus de rechter. Ook heeft Brein geen aangifte gedaan.