Dankzij een recente stijging in aandelen is Bill Gates wederom de rijkste man ter wereld.

Dat meldt Bloomberg. De Microsoft-oprichter verloor die 'titel' in 2007 aan de Mexicaan Carlos Slim.

Gates' fortuin wordt nu geschat op ruim 56 miljard euro, zo'n 425 miljoen euro meer dan Slim. De stijging van ruim 10 procent is te danken aan een toename in waarde van Microsofts aandelen die donderdag op het hoogste punt sinds vijf jaar stonden.

Slims waarde daalde echter wegens een nieuwe wet die door de Mexicaanse regering werd doorgevoerd om monopolieposities van telecombedrijven tegen te gaan. Zijn bedrijf America Movil SAB is de grootste telecomprovider van het land en had een stevige grip op de markt.

Gates hecht echter weinig waarde aan zijn fortuin of titel. Sinds 2007 heeft hij en zijn vrouw Melinda al meer dan 21 miljard euro geschonken aan goede doelen en willen zij uiteindelijk 95 procent van hun hele bezit weg geven. In dat geval zou Gates op dit moment met nog slechts 2,8 miljard rond moeten komen.

Gates sprak onlangs in een interview over zijn steun aan goede doelen en vertelde toen ook geëmotioneerd over zijn relatie met de inmiddels overleden Apple-oprichter Steve Jobs.