Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Google

Spraakbesturing 'essentieel' voor toekomst Google

Spraakbesturing is een 'essentieel onderdeel' in de toekomst van de zoekmachine van Google.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

Dat zei Amit Singhal, hoofd van de zoekafdeling van het bedrijf, tegenover onder meer NUtech.nl tijdens de Google I/O-conferentie.

Google maakte woensdag bekend dat het binnenkort mogelijk wordt de zoekmachine te besturen door middel van spraak in de browser Chrome. Zoeken door middel van gesproken opdrachten kan al in de mobiele apps van Google. "We focussen momenteel nog te veel op typen. Daar zijn mensen niet voor ontworpen", aldus Singhal.

Onzichtbaar

Toch zal spraakbesturing 'absoluut niet' de enige manier worden om te zoeken met Google. Voor verschillende situaties moeten verschillende manieren zijn om te zoeken, vindt Singhal.  

Daarbij moet de technologie het liefst helemaal onzichtbaar zijn voor de gebruiker. "Voor ons moet de technologie in de toekomst in de achtergrond staan zodat we allemaal kunnen doen wat we leuk vinden", aldus Singhal.

Verbeterd

Spraakbesturing was vijf jaar geleden nog 'onbruikbaar', omdat er nog onvoldoende data was om spraakherkenning nauwkeurig te maken. Inmiddels gelooft Singhal dat die tijd voorbij is. De spraakherkenning van Google 'leert' automatisch door te herkennen wanneer gebruikers fouten verbeteren. "Tegelijkertijd is onze rekencapaciteit ook geëxplodeerd."

"Die twee dingen samen halen het van een onbruikbaar niveau vijf jaar geleden tot een zeer bruikbaar niveau nu", aldus Singhal. "Daarom denk ik dat het een gigantisch succes wordt."

Nederland

Spraakbesturing in het Nederlands is voorlopig nog niet mogelijk. Maar volgens Singhal werkt Google hard om alle diensten zo snel mogelijk in veel verschillende talen aan te bieden.

"We verbetere onze algoritmes in de beginfase met een taal waar we goed mee bekend zijn, meestal Engels. Maar dan maken we het snel in andere talen beschikbaar."

"Onze passie bij Google is om dit werk te doen voor de hele wereld. We stoppen nooit bij een versie voor de VS of alleen in het Engels." Wanneer Google van plan is om Nederlandse spraakbesturing mogelijk te maken, is niet bekend.


Lees meer over:
Google

Aanbevolen artikelen