Google gaat spraakbesturing aan de Chrome-browser toevoegen. Gebruikers kunnen via de spraakbesturing zoekopdrachten uitvoeren en krijgen via gesproken woord een antwoord.

Dat heeft Google tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O 2013 bekendgemaakt. Door de implementatie van de spraakbesturing kunnen gebruikers antwoord op vragen krijgen, zoekresultaten ontvangen en andere verschillende commando's geven. Chrome geeft hierna antwoord op je vraag of commando.

De nieuwe zoekdienst werkt via de microfoon van je pc of laptop en draait wanneer Chrome is opgestart. Als de gebruiker 'OK Google' uitspreekt, wordt de zoekassistent geactiveerd waarna een commado of zoekopdracht gegeven kan worden.

Het is mogelijk om te zoeken naar 'laat mij leuke plekken in Amsterdam zien' of 'welke sushi-restaurants vind ik in de buurt', maar dergelijke commando's zijn tot op heden enkel in het Engels en in een beperkt aantal landen beschikbaar. Nederland hoort hier nog niet bij. 

Android

De spraakbesturing heeft wat weg van van Google Now, de slimme zoekassistent van Android die met gesproken woord ook antwoord op je vragen geeft. 

De Android-app van Google Now is na de Googel I/O 2013 van een update voorzien. Het wordt na de update mogelijk om herinneringen aan Google Now toe te voegen en meer informatie over boeken, muziekalbums, televisieseries, games en het openbaar vervoer te krijgen. Ook de functionaliteit van de Google Now-app is in Nederland beperkt: veel functies werken nog niet volledig in het Nederlands.

Lees ook onze liveblog van Google I/O terug