Google komt met een nieuwe versie van Google Maps voor Android, het web en grote schermen van tablets. 

Dat heeft Google tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O 2013 bekendgemaakt. De nieuwe Android-app van Google Maps krijgt eenzelfde uiterlijk van de huidige iOS-app van Google's kaartendienst.

Explore

De Google Maps-app wordt voorzien van verbeterde locatiebeschrijvingen met een uitgebreide recensiepagina met beoordelingen van je Google+ vrienden. Door te swipen kun je verschillende locaties op de kaart bekijken. In de locatiebeschrijving komen voortaan ook aanbiedingen van de betreffende locatie te staan.

Zo kan Starbucks bijvoorbeeld melden dat een koffiesoort in de aanbieding is. Er komt ook een speciale explore-knop die gebruikers de leukste locaties in een stad laat zien en vooral handig voor toeristen is.

Ook de navigatie van Google Maps wordt op de schop genomen. De app gaat nieuwe routes laten zien die in reistijd schelen en laat ook zien hoeveel minuten per route wordt bespaard. Google waarschuwt gebruikers ook voor incidenten die onderweg gebeuren en de reistijd nadelig kunnen beïnvloeden, waarna een nieuwe dynamische route automatisch wordt geactiveerd.

Tablets

Google Maps wordt deze zomer ook voor grote schermen uitgebracht. De app krijgt een eigen interface voor grote schermen waarbij de informatie meer in dezelfde stijl als de kaarten van Google Now worden weergegeven.

De nieuwe webversie van Google Maps, met eenzelfde design als de nieuwe Android-app en iOS-app, is vanaf heden al beschikbaar. De webversie gaat onthouden welke locaties een gebruiker leuk vindt en waar hij of zij vaak komt en laat dit in een handig overzicht aan de gebruiker zien.

Naast een vernieuwde route-interface gaat Google ook meer aandacht aan openbaar vervoer en de planning van je reis met het openbaar vervoer besteden. In speciale tabellen worden voortaan de voorgestelde reizen weergegeven die precies laten zie hoe de gebruiker reist, hoe lang de reis duurt en welke alternatieven er zijn.

Om van de nieuwe Google Maps gebruik te kunnen maken, kunnen gebruikers een aanvraag indienen waarna de toegangsmail op zijn vroegst donderdag in de mailbox verschijnt.