HP heeft woensdag twee nieuwe convertibles aangekondigd. De Split x2 is een Windows-tablet die ook als laptop kan functioneren, de SlateBook x2 draait op Android.

Beide apparaten worden door HP omschreven als een laptop met een uitneembaar scherm dat los als tablet functioneert. De Split x2 en SlateBook x2 zijn de tweede en derde convertible van het Amerikaanse computerbedrijf dat eerder de Envy x2 Windows-hybride uitbracht.

De nieuwe Split x2 draait net als die voorganger op Windows 8. In tegenstelling tot de Envy x2 beschikt het apparaat niet over een zwakkere tabletchip, maar over een laptopprocessor. Klanten zullen kunnen kiezen tussen Intel Core i3- of i5-processors.

13-inch scherm

De laptop/tablethybride beschikt over een 13-inch scherm met een resolutie van 1366 bij 768 pixels. In dit scherm, dat los dus als tablet dienstdoet, zijn een accu en ssd verwerkt. Het toetsenbord biedt ruimte aan een extra accu en een optionele harddisk van 500 GB.

De Split x2 beschikt verder over twee usb-poorten (waarvan één usb 3.0), hdmi, Beats Audio, WiDi (draadloze overdracht van beeld en geluid via een speciale ontvanger) en aansluitingen voor microSD- en SD-kaarten.

SlateBook x2

De SlateBook x2 draait op Android Jelly Bean 4.2.2 en beschikt over een uitneembaar tabletscherm van 10,1 inch. Dit ips-scherm heeft een hogere resolutie dan het kleinere scherm van de Split x2: 1920 bij 1200 pixels. 

Ook bij de SlateBook x2, die een quadcore Nvidia Tegra 4 als processor heeft, zijn accu's ingebouwd in het scherm en het keyboard. Dat toetsenbord is voorzien van een laptopachtige trackpad. De Android-convertible heeft een gewicht van 1,27 kilo.

Augustus

De twee convertibles komen in de loop van augustus uit in de Verenigde Staten. De Split x2 heeft er een vanaf-prijs van 800 dollar, terwijl de SlateBook x2 480 dollar kost. Wanneer en voor welke prijs de apparaten naar Nederland komen, is nog niet bekend.