In de toekomst wordt een gang naar de rechter volledig digitaal. Nu is het vooral nog een papieren exercitie, waarbij procedures onnodig lang duren. Voor sommige zaken kan weken tijdswinst worden geboekt. 

Dat bevestigt de Raad voor de Rechtspraak tegenover NUtech.nl.

De organisatie presenteert dinsdag het jaarverslag, waarbij het de overstap naar digitaal rechtspleging bekend zal maken. De stap is een onderdeel van het programma KEI (Kwaliteit en Innovatie) om de rechtspraak meer van deze tijd te maken.

"Rechters en griffiers krijgen een digitale omgeving om hun werk in te doen, terwijl de burger kunnen zien hoe hun zaak ervoor staat", legt een zegsman uit. Maar belangrijker is dat sommige zaken soms weken sneller verlopen omdat geen papieren dossiers hoeven te worden opgevraagd en zaken sneller compleet zijn.

Ook verwacht de Raad voor de Rechtspraak veel tijdswinst voor zaken die in hoger beroep gaan. "Daar heb je het dossier meteen al volledig beschikbaar", aldus de Raad. Daarnaast is de verwachting dat een rechter minder lang met een zaak bezig zal zijn, omdat het hele traject efficiënter zal verlopen.

Voor burgers komen er wel nieuwe procedures, maar kan in de toekomst ookworden gekozen om een zaak op papier in te dienen. In dat geval zullen documenten worden ingescand en uiteindelijk in de digitale omgeving terecht komen.

Beveiliging

Volgens de Raad voor de Rechtspraak is beveiliging nog wel een zorg. "We stappen pas over als we vertrouwen dat we dossiers veilig kunnen verwerken. Dat zal een belangrijk onderdeel zijn", stelt de zegsman. Hij benadrukt te beseffen dat met veel gevoelige gegevens wordt gewerkt. Je kunt nooit uitsluiten dat ooit iets verkeerd gaat, dat gebeurt met papier ook, maar wij moeten risico's wel tot een minimum beperken."

Om de plannen te kunnen realiseren is er een wetswijziging nodig. Die moet in 2015 door Eerste en Tweede Kamer zijn. Later deze maand zal minister Ivo Opstelten daarover een brief aan de Tweede Kamer schrijven.