De iPhone 5s zou op zijn vroegst in september op de markt komen, mogelijk in meerdere kleuren en met vingerafdrukscanner.

Dat zegt marktanalist Peter Misek van Jefferies & Co in een interview met Bloomberg TV.

Volgens Misek is de productie van de nieuwe iPhone nog niet gestart. "Er zijn gewoonlijk zestig tot negentig dagen productie nodig voordat de telefoon in de verkoop gaat", aldus Misek.

"Die productie is nog niet begonnen. Uitgaande van een productiestart in juni zou een nieuwe iPhone op zijn vroegst eind augustus of begin september pas in de winkel liggen."

Misek denkt dat de productie eind juni of begin juli van start gaat. Dat baseert hij op meer dan vierhonderd leveranciers die Jefferies & Co analyseert. Een Japanse krant schreef vorige week al van een productiestart in juni.

Vingerafdrukscanner

De 5s is volgens Misek uiterlijk grotendeels gelijk aan de iPhone 5. Er bestaat volgens hem een goede kans dat het toestel in meerdere kleuren uitkomt. Ook de aanwezigheid van een  vingerafdrukscanner zou volgens Misek aannemelijk zijn.

Een snellere processor en 12 megapixel camera zijn onvermijdelijk volgens de marktanalist. De grootste verbeteringen zullen onder de motorkap zitten zoals dat bij de iPhone 4s ook het geval was.

Goedkopere iPhone

Een goedkopere iPhone krijgt volgens Misek een 4 inch retina scherm en plastic behuizing . De processor zou minder snel zijn en de opslagruimte minder groot.

Het toestel zou beschikbaar komen voor Chinese aanbieder China Mobile en andere overzeese markten.

Groter scherm

Misek zei daarnaast dat Apple dit jaar geen iPhone met groter beeldscherm op de markt zal brengen. Uit onderzoek van de analist zou blijken dat Apple pas op zijn vroegst halverwege volgend jaar een iPhone met groter scherm kan maken.