Microsoft-oprichter Bill Gates erkent dat Apple de eerste slag op de tabletmarkt gewonnen heeft. "Wij maakten al tablets ver voor Apple, maar zij hebben de verschillende onderdelen op een geslaagde manier in elkaar gezet."

Dat vertelt Gates in een interview met CBS.

"We hebben veel tablets gedaan. Veel tablets ruim voor Apple", aldus de Microsoft-oprichter, die in zijn interview verder veel praat over het genezen van ziektes als malaria en polio.

Drie weken voor de lancering van de eerste iPad in 2010 toonde Microsoft samen met HP een tabletcomputer die vervolgens flopte. Inmiddels heeft Microsoft het besturingssysteem Windows helemaal omgegooid zodat het goed werkt met touchscreens. Windows 8 draait op zowel laptops, tablets als desktops.

Ook beschikt Microsoft met de Surface over een eigen tablet waar het hardware normaal overlaat aan partners als HP, Acer en Dell. Onlangs gaf Bill Gates nog aan dat iPad-gebruikers gefrustreerd zijn omdat de tablet geen toetsenbord heeft en je geen Office-documenten kan maken.

Steve Jobs

Ook gaat Gates in het interview met CBS kort in op zijn relatie met de inmiddels overleden Apple-oprichter Steve Jobs. Naast concurrentie hadden ze volgens Gates respect voor elkaar. "Toen hij ziek was ben ik bij hem langsgegaan. We praatten over wat we geleerd hebben, over familie, over alles."

Gates geeft aan dat hij graag het gevoel voor ontwerp van Jobs had willen hebben. "Alles moest esthethisch zijn. Het feit dat hij met zijn beperkte technische kennis zo veel wist te bereiken bewijst dat je met design heel ver kan komen."

Verder prijst de Microsoft-oprichter het gevoel voor marketing en het bedrijfsleven dat Jobs volgens hem bezat. 

Bekijk een deel van het interview op NUtech.nl