Apple biedt zijn twee-staps verificatie, een strengere beveiliging voor Apple ID's, nu ook in Nederland aan. De beveiligingsmethode moet voorkomen dat kwaadwillenden gebruik kunnen maken van andermans accounts.

De strengere beveiliging is vooralsnog optioneel: eigenaars van Apple-producten kunnen na het inloggen op appleid.apple.com voor 'Wachtwoord en beveiliging' kiezen, om daar de nieuwe functie in te schakelen. 

Kiest men voor deze 'Twee-staps verificatie'-optie, dan is er na het invoeren van het Apple ID en wachtwoord nog een tweede stap nodig om in te loggen.

Voor deze tweede stap stuurt Apple een code naar een iOS-apparaat, zoals een iPad of iPhone. Dat kan voorlopig alleen nog via sms. Hiervoor moet het bewuste toestel wel zijn ingesteld als 'vertrouwd apparaat'.

iTunes-gegevens

Door deze extra stap in te voeren bij het inloggen, wil Apple voorkomen dat derden aan de haal gaan met de iTunes- en iCloud-gegevens van klanten, en aankopen kunnen doen met andermans accounts. 

De nieuwe verificatiemethode werd eind maart geïntroduceerd in onder meer de Verenigde Staten en Engeland, maar sinds vrijdag is de verbeterde beveiliging ook beschikbaar voor Nederlandse Apple-klanten.

De introductie van de nieuwe beveiligingsmethode was een reactie op veiligheidsproblemen die in maart aan het licht kwamen. Het bleek toen eenvoudig voor kwaadwillenden om de wachtwoorden van Apple ID's van anderen te resetten, indien ze beschikten over het e-mailadres en de geboortedatum van de gebruiker. 

Google

Apple loopt met zijn uitrol van het twee-staps verificatiesysteem wel achter op Google, dat al in september 2010 een dergelijk systeem invoerde voor Google Apps-accounts. 

Hoewel ook Google's oplossing vooralsnog optioneel is, heeft het bedrijf deze week bekendgemaakt dat het zijn twee-staps verificatiemethode in de komende vijf jaar verplicht wil stellen.