Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Creditcard

Hackers stelen in enkele uren 34,3 miljoen euro bij banken

Hackers hebben in enkele uren 45 miljoen dollar (34,3 miljoen euro) buitgemaakt door twee banken te hacken en vervolgens in 27 landen geld op te nemen met gekopieerde passen.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Er zijn inmiddels zeven mannen opgepakt en de achtste is vermoord teruggevonden in de Dominicaanse Republiek. De andere zeven mannen komen allemaal uit New York.

Het lijkt echter niet te gaan om de hackers zelf, maar om loopjongens die het geld fysiek moesten opnemen en 20 procent van de buit mochten houden.

De zaak begon met een inbraak bij de Bank of Muscat uit Oman en de National Bank of Ras Al Khaimag PSC (RAKBANK) uit de Verenigde Arabische Emiraten. De inbraken vonden echter plaats via de systemen van creditcardverwerkers in India en de Verenigde Staten in december 2012 en februari 2013.

De hackers verhoogden de limieten van creditcardaccounts en kopieerden fysieke kaarten. Deze kaarten werden vervolgens verstuurd naar loopjongens over heel de wereld. In 10 uur werd 40 miljoen dollar opgenomen

De zeven aangehouden verdachten zijn aangeklaagd vanwege het opnemen en het versturen van het geld. Zij zijn echter niet aangeklaagd voor het hacken. Of dat betekent dat de hackers nog niet gepakt zijn, is onduidelijk.


Lees meer over:

Cybercrime

Aanbevolen artikelen